Další běžecká suprpotravina je zde. Tyto krásné plody získávají svou zářivou barvu díky antioxidantu betakarotenu, který lidské tělo přetváří ve vitamín A. Beta karoten i vitamín A jsou potřebné pro udržení zdravého zraku, chrání nás proti nežádoucím účinkům slunečního záření a posilují imunitu. Servíruje sladké brambory k jakémukoli jídlujejeich sametová slupka a jemná dužina, to je kombinace textur, kterou nám žádné jiné jídlo nenabídne.
Rychlá snídaně (1 porce)
Přísady:
- 1 sladká brambora
- ¼ šálku sekaných vlašských ořechů
- 1 kávová lžička javorového sirupu
- Špetka soli
Postup: Propíchejte bramboru vidličkou, dejte do mikrovlnky na plný výkon – dvakrát obraťte (asi 15 minut, nebo než je brambora měkká). V kastrůlku povařte ořechy se sirupem a solí na středním plamenu, dokud nejsou ořechy obalené a aromatické. Bramboru podélně rozkrojte a navrch dejte ořechy.
Výživové hodnoty (1 porce): 355 kalorií
- 44 g karbohydrátů
- 6 g vlákniny
- 7 g proteinů
- 19 g všech tuků
- 2 g nasycených tuků
Sladké brambory s prosciuttem (4 porce)
„Tohle jídlo, nemůžete přestat jíst“
Přísady:
- 2 oloupané sladké brambory nakrájené na klínky
- 1 čajová lžička olivového oleje + olej na pokapání
- Jemné plátky prosciutta (1 plátek pro 1 klínek brambory)
- Celé lístky šalvěje nebo jiné bylinky (bez stvolu) – jeden lístek pro jeden klínek brambory
Postup: Předehřejte troubu na 220 °C. Nechte vařit hrnek osolené vody. Do vařící vody přidejte sladké brambory a vařte asi 2 minuty, nebo dokud nejsou měkké. Slijte a promíchejte s olivovým olejem. Zabalte každý klínek brambory do prosciutta a lístku bylinky. Nakládejte klínky na plech a zakápněte jemně olivovým olejem. Pečte v troubě 8-10 minut, nebo dokud brambory nezačnou hnědnout a prosciutto křupat.
Veselá polévka (4 porce)
„Zelenina přidá polévce další rozměr“
Přísady:
- 2 sladké brambory, oloupané a nakrájené na kostičky
- 1 malé čínské zelí nakrájené nahrubo
- 1/3 šálku miso pasty
- 1 konzerva bílých fazolí (propláchněte)
- jarní cibulka/pórek nakrájený na plátky
- sezamový olej
Postup: Ve velkém hrnci přiveďte k varu 6 šálků vody. Ztlumte plamen na polovinu. Přidejte brambory a vařte do měkka. Přidejte zelí. Vařte minutu. V míse smíchejte miso s jedním šálkem horké vody z hrnce – vraťte do hrnce. Přidejte fazole a nechte provařit. Servírujte do misek, posypte pórkem/jarní cibulkou a nakapejte sezamový olej.
Výživové hodnoty (1 porce):
- 200 kalorií
- 40 g karbohydrátů
- 7 g vlákniny
- 9 g proteinů
- 1 g tuku celkem
- 0 g nasyceného tuku
- 678 mg sodíku
Zimní salát (6 porcí jako příloha)
„V tomto jídle pěkně pocítíte chilli“
Přísady:
- ¾ šálku solených loupaných dýňových semínek
- 1 čajová lžička mletého chilli
- 1 + ¼ čajové lžičky olivového oleje (odděleně)
- 2 – 3 sladké brambory – oloupané a nastrouhané
- 2 čajové lžičky červeného vinného octa
- 1 čajová lžička dijonské hořčice
- 2 čajové lžičky medu
- ¼ šálku rozinek
Postup: Postříkejte semínka nepřilnavým olejem, posypte mletým chilli. Pečte v hodně roztopené troubě 5 minut, dokud semínka nezačnou zlehka hnědnout. Na středním plamenu nahřejte v pánvičce 1 lžičku oleje. Přidejte brambory, povařte asi 7 minut. V míse smíchejte ocet, hořčici, med a špetku chilli, přidejte zbývající ¼ lžičky oleje. Přidejte brambory, rozinky a semínka. Dobře promíchejte.
Výživové hodnoty (1 porce):
- 291 kalorií
- 26 g karbohydrátů
- 4 g vlákniny
- 6 g proteinů
- 20 g tuku celkem
- 3 g nasycených tuků
- 126 mg sodíku